Składniki:
- 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżki masła
- 125 ml jogurtu naturalnego
- 2 łyżki mleka (w razie potrzeby) + do posmarowania
- 1 szklanka porzeczek (patrz uwagi we wstępie)
Wykonanie:
Mąkę,
cukier, sól i proszek przesiać do miski. Dodać masło i wyrobić palcami
do powstania kruszonki. Dolać jogurt i szybko wyrobić łyżką. Dodać
porzeczki i ponownie wymieszać. W razie potrzeby dolać mleko, lub
ewentualnie odrobinę mąki. Ciasto rozwałkować w kształt koła.
Przekroić na trójkąty. Przełożyć je ma blachę wyłożoną papierem do
pieczenia i posmarować wierzch odrobiną mleka. Wstawić do piekarnika
nagrzanego do 200 stopni i piec przez 15-20 minut w górnej części
piekarnika. Podawać lekko ciepłe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.