Kategorie

7.08.2014

Burgery

Dzisiaj chciałam Wam pokazać dwa przepisy, które powstały na potrzeby publikacji w Świecie Kominków.  Przepisy na dwa rodzaje burgerów.  Jedna dla mięsożerców, a druga wegetarian.  Burgery te można przygotować w domu, na patelni grillowej lub też na grillu.  Do podania koniecznie z domowymi bułkami, słodkim sosem do barbecue, sałatą, pomidorami oraz cebulą.





Burgery wieprzowo – wołowe
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 500 g mielonej wieprzowiny
  • 3 łyżki sosu Worcestershire
  • 1 łyżka sosu słodkiego chili
  • sól, pieprz
  • 1 jajko
  • olej do smarowania

Wykonanie:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać . Uformować kotleciki o grubości około 1,5 - 2 cm. Posmarować olejem i smażyć na grillu z obu stron przez kilka minut.




Burgery z marchewką i ciecierzycą
  • 300 g startej marchewki
  • 200 g ciecierzycy (ugotowanej lub z puszki)
  • pół cebuli
  • 2 łyżeczki nasion kuminu
  • 4 łyżki sezamu
  • 1 jajko
  • 3 czubate łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz
  • oliwa do smarowania

Wykonanie:
Sezam prażymy na suchej patelni a następnie miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy marchew, ciecierzycę i miksujemy całość. Kumin prażymy na suchej patelni i ucieramy w moździerzu. Dodajemy do masy razem z posiekaną cebulą. Masę doprawić do smaku. Dodać jajko i bułkę tartą i całość dokładnie wymieszać. Uformować kotleciki i wysmarować oliwą. Grillować przez 3-4 minuty z każdej strony.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.