Składniki (na formę 18 cm):
- biszkopciki do wyłożenia
- 400 g jogurtu naturalnego
- 200 g śmietany kremówki
- 10 g żelatyny
- 4 łyżki wody
- 50 g cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego domowego
- 150 g malin + garść do dekoracji
- 2 łyżeczki cukru
Wykonanie:
Dno
tortownicy wykładamy biszkopcikami. Kremówkę ubijamy z cukrami.
Żelatynę zalewamy 4 łyżkami wody i stawiamy w garnuszku na maleńkim
ogniu. Podgrzewamy mieszając, aż się rozpuści, ale nie zagotuje. Do
lekko przestudzonej dodajemy stopniowo kilka łyżek jogurtu i mieszamy.
Mieszamy z pozostałym jogurtem i wlewamy do ubitej kremówki cały czas
ubijając. Kiedy całość się połączy przelewamy do przygotowanej
tortownicy i wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny.
Przed podaniem przygotowujemy sos malinowy. Maliny miksujemy z cukrem a
następnie przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Ciasto
dekorujemy malinami i polewamy sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.