Kategorie

24.08.2014

Dżem z aronii i jabłek

Jeżeli przygotowywaliście sok z aronii (klik), na pewno zostały Wam owoce.  Ja przygotowałam z nich dżem.  Dodałam do nich jabłka, aby zneutralizować smak aronii.  W przepisie podaję wagę świeżych owoców, przed przygotowaniem soku, nie ważyłam ich po przygotowaniu soku.




Składniki:
  • 1 kg owoców (świeżych)
  • 3 - 4 jabłka
  • ok. 300 g cukru
  • sok z 1/2 cytryny


Wykonanie:
Jabłka obieramy i kroimy na kawałki.  Wrzucamy do garnka i dusimy często mieszając.  Kiedy jabłka już prawie się rozpadną dodajemy aronię, która została nam z przygotowywania soku, sok z cytry i cukier.  Mieszamy i gotujemy jeszcze przez kilkanaście minut.  Kiedy dżem zgęstnieje przekładamy go do gorących, wyparzonych słoiczków i zakręcamy. Odstawiamy do góry dnem na kilkanaście minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.