Kategorie

23.08.2014

Sok z aronii z liśćmi wiśni

W tym roku aronia dojrzała wyjątkowo szybko.  Tak naprawdę już w połowie sierpnia była gotowa do zebrania.  Było jej też więcej niż rok temu.  Ponieważ sok robiłam na wsi, udało mi się zrobić ten z liśćmi wiśni.  Jeżeli nie macie do nich dostępu, to polecam przepis na sok z aronii, który pokazałam w ubiegłym roku.  Jutro pokaże Wam też, co można przygotować z owoców, które zostaną z przygotowania soku.



Składniki:
  • 1 - 1,5 kg aronii
  • 0,5 - 0,75 kg cukru
  • sok z 1 - 1,5 cytryny
  • ok. 1,5 l wody
  • kilkanaście liści wiśni



Wykonanie:
Owoce aronii myjemy i odszypułkowujemy.  Liści dokładnie szorujemy.  Do garnka o grubym dnie wkładamy owoce i liście i zalewamy wodą tak, aby przykrywała owoce (może być 1 - 2 cm wyżej niż poziom owoców).  Garnek przykrywamy i zagotowujemy.  Gotujemy owoce na niewielkim ogniu przez około 20 - 30 minut.  Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na noc.  Następnego dnia wyjmujemy liści wiśni, a owoce dokładnie przecedzamy.  Do powstałego soku dodajemy cukier i sok z cytryny.  Zagotowujemy sok i sprawdzamy czy cukier się rozpuścił.  Gorący sok wlewamy do gorących butelek (moje pieką się w piekarniku w 140 stopniach przez około kwadrans) i zakręcamy wygotowanymi i osuszonymi nakrętkami.  Butelki ostrożnie odstawiamy do góry dnem na kilkanaście minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.