Składniki:
- 1 - 1,5 kg aronii
- 0,5 - 0,75 kg cukru
- sok z 1 - 1,5 cytryny
- ok. 1,5 l wody
- kilkanaście liści wiśni
Wykonanie:
Owoce
aronii myjemy i odszypułkowujemy. Liści dokładnie szorujemy. Do garnka
o grubym dnie wkładamy owoce i liście i zalewamy wodą tak, aby
przykrywała owoce (może być 1 - 2 cm wyżej niż poziom owoców). Garnek
przykrywamy i zagotowujemy. Gotujemy owoce na niewielkim ogniu przez
około 20 - 30 minut. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na noc.
Następnego dnia wyjmujemy liści wiśni, a owoce dokładnie przecedzamy.
Do powstałego soku dodajemy cukier i sok z cytryny. Zagotowujemy sok i
sprawdzamy czy cukier się rozpuścił. Gorący sok wlewamy do gorących
butelek (moje pieką się w piekarniku w 140 stopniach przez około
kwadrans) i zakręcamy wygotowanymi i osuszonymi nakrętkami. Butelki
ostrożnie odstawiamy do góry dnem na kilkanaście minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.