Kategorie

3.08.2014

Naleśniki Peach Melba

Wczoraj pisałam, że córka na obiad wybrała coś innego. Oczywiście takie naleśniki to raczej deser, a nie obiad, ale przecież od czasu do czasu można zaszaleć.  Dokonałam modyfikacji w stosunku do oryginalnego deseru  Zamiast gotować brzoskwinie w syropie, skarmelizowałam je na patelni. Wyszło wspaniale.  Polecam taką modyfikację.




Składniki:
  • 4 naleśniki (np z tego przepisu)
  • 1 brzoskwinia
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka cukru waniliowego (domowego lub z prawdziwą wanilią)
  • 2 - 3 garście malin
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego (domowego lub z prawdziwą wanilią)
  • lody waniliowe



Wykonanie:
Brzoskwinie kroimy na plastry.  Na patelni rozgrzewamy masło i łyżkę cukru.  Kiedy powstanie delikatny karmel, kładziemy plastry brzoskwini i karmelizujemy z każdej strony przez kilka minut.  Maliny przekładamy do misy blendera i miksujemy z 2 łyżeczkami cukru waniliowego.  Mus przecieramy przez sito, aby pozbyć się pestek.  Na naleśniki kładziemy 3 - 4 plastry brzoskwiń.  Składamy w trójkąt.  Na wierzch kładziemy gałkę lodów i polewamy sosem malinowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.