Kategorie

2.08.2014

Sos kurkowy

Prosty, bez zbędnych dodatków, bez mąki, bo sos spokojnie sam zgęstnieje.  Pasuje zarówno do makaronów jak i ziemniaków.  Doczekał się pochwał nawet od syna, chociaż córka wybrała na obiad coś innego.  O tym jednak będzie kiedy indziej.



Składniki:
  • 200 g kurek
  • 1 mała cebula
  • łyżka masła
  • 100 g śmietany kremówki
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki


Wykonanie:
Kurki bardzo dokładnie oczyścić z piachu (ja preferuję dwukrotne mycie).  Cebulkę drobno posiekać i zeszklić na maśle z odrobiną soli.  Większe kurki przekroić na pół, mniejsze zostawić w całości.  Dodać do cebulki i podsmażać mieszając od czasu do czasu, aż kurki puszczą soki.    Dolać śmietankę, doprawić solą i pieprzem i posiekaną natką pietruszki i dusić przez kilka minut, aż sos zgęstnieje.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.