Kategorie

5.08.2014

Owsianka z karmelizowanymi brzoskwiniami

Generalnie staram się nie dodawać cukru do owsianek.  Jednak tym zrobiłam wyjątek, bardzo pyszny wyjątek.  A wszystko przez naleśniki, które podałam kilka dni wcześniej.  Smak karmelizowanych brzoskwiń zaczął mnie prześladować.



Składniki:
  • 250 ml mleka
  • 3 - 4 łyżki płatków owsianych zwykłych lub górskich
  • 1 brzoskwinia
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżeczki cukru (u mnie trzcinowy)


Wykonanie:
Mleko i płatki umieszczamy w garnku.  Pół brzoskwini kroimy na kawałki i dodajemy do mleka i płatków.  Stawiamy garnek na niewielkim ogniu i gotujemy przez około 5 - 10 minut, aż płatki zmiękną i owsianka lekko zgęstnieje.  Przekładamy do miseczki.
Pozostałe pół brzoskwini kroimy na ósemki.  Na patelni roztapiamy masło z cukrem, nie mieszając.  Kiedy tylko wszystko się rozpuści kładziemy plastry brzoskwiń i karmelizujemy z każdej strony.  Gotowe brzoskwinie kładziemy na owsiance i podajemy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.