Składniki:
- 250 ml mleka
- 3 - 4 łyżki płatków owsianych zwykłych lub górskich
- 1 brzoskwinia
- 1 łyżka masła
- 3 łyżeczki cukru (u mnie trzcinowy)
Wykonanie:
Mleko i
płatki umieszczamy w garnku. Pół brzoskwini kroimy na kawałki i
dodajemy do mleka i płatków. Stawiamy garnek na niewielkim ogniu i
gotujemy przez około 5 - 10 minut, aż płatki zmiękną i owsianka lekko
zgęstnieje. Przekładamy do miseczki.
Pozostałe
pół brzoskwini kroimy na ósemki. Na patelni roztapiamy masło z cukrem,
nie mieszając. Kiedy tylko wszystko się rozpuści kładziemy plastry
brzoskwiń i karmelizujemy z każdej strony. Gotowe brzoskwinie kładziemy
na owsiance i podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.