Kategorie

27.09.2014

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i jabłkami

Mam w domu wielbicieli drożdżowego.  Zresztą jesienią chyba nie ma lepszego wyboru (no, może na równi z szarlotką).  Kubek mleka i jest dobrze.  Ten przepis jest moją modyfikacją przepisu od Truskawkowej Ani, z jej książki.  Ciasto jest niezwykle puchate i niech nie korci Was, aby dodawać więcej mąki.



Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 7 g drożdży instant
  • ok 250 ml mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 100 g masła
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 1 żółtko

  • śliwki, jabłka

kruszonka:
  • 60 g mąki
  • 40 g masła
  • 30 g cukru


Wykonanie:
Mąkę przesiać do miski.  Zrobić wgłębienie.  Wrzucić drożdże, zalać odrobiną letniego mleka, dodać łyżkę cukru i wymieszać zagarniając odrobinę mąki.  Odczekać kwadrans.  Masło roztopić.  Do miski dodać rozbełtane jajka, cukier i sól.  Wyrabiać ciasto dolewając stopniowo mleko.  Na koniec dodać ciepłe masło i nadal wyrabiać.  Ciasto będzie dość mokre, ale elastyczne.  Odstawić miskę pod przykryciem do wyrośnięcia.  Kiedy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć je do formy wyłożonej papierem do pieczenia.  Na wierzchu położyć owoce (śliwki przekrojone, skórką w dół).  Z masła i mąki wyrobić palcami kruszonkę.  Dodać cukier i wymieszać.  Gotową kruszonkę wysypać na owoce.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 40 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.