Kategorie

29.09.2014

Szarlotka na kruchym cieście

To popisowa szarlotka mojej teściowej.  Każdej jesieni zajadamy się nią wręcz nieprzyzwoicie.  Najlepsza oczywiście na ciepło, ale drugiego dnia też jest doskonała. 



Składniki:
  • 3 - 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 czubata łyżka cukru waniliowego (domowego)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 – 3 łyżki śmietany 18 %
  • 1,5 – 2  kg jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • kilka łyżek cukru


Wykonanie:
Jabłka obieramy, kroimy na kawałki i podsmażamy w garnku, aż się rozpadną.  Dodajemy cynamon i odrobinę cukru (do smaku).
Mąkę przesiewamy na stolnicę.  Dodajemy cukry, masło pokrojone w kostkę i żółtka.  Siekamy nożem ciasto.  Na koniec dodajemy śmietaną i zagniatamy szybko kruche ciasto.  Dzielimy je na dwie części, zawijamy i odkładamy na około 20 - 30 minut do lodówki, aby odpoczęło.  Prostokątną formę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Jedną część ciasta rozwałkowujemy.  Wykładamy na dno formy. Wstawiamy do piekarnika i podpiekamy przez 10 minut.  Na podpieczone ciasto wykładamy prażona jabłka. Rozwałkowujemy drugi kawałek ciasta.   Wykładamy go na jabłka i nakłuwamy widelcem.  Wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze około 30 - 40 minut.  Gotową szarlotkę posypujemy cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.