Składniki:
- 3 - 3,5 szklanki mąki pszennej
- 250 g masła
- 4 żółtka
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 czubata łyżka cukru waniliowego (domowego)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 – 3 łyżki śmietany 18 %
- 1,5 – 2 kg jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
- kilka łyżek cukru
Wykonanie:
Jabłka obieramy, kroimy na kawałki i podsmażamy w garnku, aż się rozpadną. Dodajemy cynamon i odrobinę cukru (do smaku).
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy cukry, masło pokrojone w kostkę i żółtka. Siekamy nożem ciasto. Na koniec dodajemy śmietaną i zagniatamy szybko kruche ciasto. Dzielimy je na dwie części, zawijamy i odkładamy na około 20 - 30 minut do lodówki, aby odpoczęło. Prostokątną formę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Jedną część ciasta rozwałkowujemy. Wykładamy na dno formy. Wstawiamy do piekarnika i podpiekamy przez 10 minut. Na podpieczone ciasto wykładamy prażona jabłka. Rozwałkowujemy drugi kawałek ciasta. Wykładamy go na jabłka i nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze około 30 - 40 minut. Gotową szarlotkę posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.