Kategorie

30.09.2014

Donuty dyniowe

Niestety w tym roku u mnie dyniowy nieurodzaj.  Zawsze miałam kilkanaście dyń, ale przez zbyt duże opady w tym roku zebrałam tylko 3 sztuki.  Rozkroiłam pierwszą i okazało się, że nie jest tak pięknie pomarańczowa, jak te z ubiegłych lat.  Na szczęście w smaku nic jej nie brakuje.  Na początek dyniowego szaleństwa powstały dyniowe pączki z dziurką.  Mięciutkie, mocno korzenne, idealne w smaku.  Niestety nie umiem jeszcze zrobić, aby miały idealny kształt.  Przepis na donuty pochodzi z bloga diethood.



Składniki (na 8 - 10 sztuk):
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki puree dyniowego


Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. W misce wymieszać mąkę, przyprawę, sól, proszek i cukier.  W drugiej misce wymieszać jajko, puree i olej. Połączyć zawartość misek.  Przełożyć masę do rękawa cukierniczego z grubą końcówką.  Masę wlewać do formy do donutów, do około 3/4 wysokości.  Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15 - 18 minut. Posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.