Kategorie

11.09.2014

Gulasz dyniowy z jarmużem

Ni to gulasz, ni to curry.  Tak naprawdę wrzuciłam do garnka to, co akurat miałam w lodówce i szafkach.  Powstało ciepłe, rozgrzewające, typowo jesienne danie jednogarnkowe.  W sam raz na pogodę taką jak dzisiaj.



Składniki:
  • ok 500 g dyni
  • 4 - 6 liści jarmużu
  • 400 g pomidorów lub przecieru pomidorowego
  • 100 g cukinii
  • 150 g zielonej soczewicy
  • 1 cebula
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka czerwonej pasty curry
  • sól, pieprz
  • woda lub bulion warzywny
  • odrobina oleju lub oliwy


Wykonanie:
Cebulę szklimy w garnku na odrobinie tłuszczu.  Pod koniec dodajemy posiekany czosnek i pastę curry.  Podsmażamy przez około minutę uważając, aby nie przypalić czosnku.  Dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę dynię, cukinię oraz odlewamy przecier pomidorowy (lub pokrojone pomidory, bez skórki).  Dolewamy bulion lub wodę tak, aby przykrywały warzywa.  Kiedy woda zawrze wrzucamy opłukaną soczewicę.  Przykrywamy garnek i dusimy na niewielkim ogniu, aż warzywa zmiękną.  Doprawiamy do smaku.  W międzyczasie myjemy jarmuż i oddzielamy miękkie części liści.  Rwiemy je na mniejsze kawałki.  Kiedy warzywa są już prawie gotowe, dodajemy porwany jarmuż.  Dusimy dalej, aż liście będą lekko miękkie.  Podajemy na ciepło.