Kategorie

8.09.2014

Kilimandżaro

To ciasto zrobiłam moja teściowa, na imieniny.  Niby nie lubię ciast z kremem, ale nie mogłam się powstrzymać, żeby nie sięgnąć po kolejny kawałek.  Polecam, nie tylko na imieniny.  Przepis na ciasto pochodzi z jednej z książek Siostry Anastazji.



Składniki:
Ciasto:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka wody
Masa jabłkowa:
  • 1 kg jabłek
  • 2 galaretki jasne (np cytrynowe)
  • 1 łyżka masła
Masa budyniowa:
  • 0,5 l mleka
  • 0,5 szklanki cukru p
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 250 g masła
Polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 0,5 łyżki masła
  • 2 łyżki wody
Do posypania:
  • płatki migdałowe / wiórki kokosowe / skórka pomarańczowa


Wykonanie:
Formę 40x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.  Białka ubić na sztywno stopniowo dodając cukier.  Żółtka wymieszać z olejem i solą i dodawać do białek.  Nie przerywać ubijania.  Dodać przesiane mąki, kakao i proszek (jeżeli używamy).  Delikatnie wymieszać dodając łyżkę wody.  Przelać do przygotowanej formy i piec w 170-180 stopniach przez około 25 minut.  Biszkopt ostudzić, a następnie przekroić na pół.
Przygotować masy.  Jabłka zetrzeć na tarce. Poddusić razem z masłem.  Do ciepłych dodać galaretki i bardzo dokładnie wymieszać.  Poddusić jeszcze przez chwilę, aż galaretki dobrze się rozpuszczą.  Odstawić, aż masa delikatnie stężeje.
Przygotować masę budyniową. Mąkę i żółtka rozmieszać w szklance mleka.  Resztę mleka zagotować z cukrem.  Do gotującego wlewać rozmieszaną mieszankę mleczno - jajeczną i energicznie mieszać.  Gotować na małym ogniu, aż budyń zgęstnieje.  Odstawić do ostudzenia.    Masło utrzeć.  Dodawać po łyżce budyniu i dokładnie ucierać lub miksować.  Przełożyć ciasto.  Na dno kłaść jeden blat biszkoptu.  Na to masę jabłkową, następnie budyniową.  Na wierzch drugi biszkopt.
Przygotować polewę czekoladową.  Wszystkie składniki polewy rozpuścić w kąpieli wodnej i bardzo dokładnie wymieszać.  Polać ciasto.  Posypać płatkami migdałowymi, wiórkami lub skórką pomarańczową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.