Kategorie

6.09.2014

Proste ciasto ze śliwkami

Tego typu ciast jest chyba najwięcej na blogu.  Do tego w różnych wersjach, czekoladowej, marcepanowej, z różnymi owocami. Zresztą nie ma się czemu dziwić. To ciasto idealne na zachcianki.  Tak zresztą było i tym razem.  Po obiedzie mąż zapytał co na deser.  Ja w tym momencie przypomniałam sobie, że Basia pokazywała właśnie wariację na temat swojego rabarbarowego ciasta.  Za godzinę zajadaliśmy się już ciepłym ciastem.



Składniki:
  • 4 jajka
  • 1 czubata szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g masła  - roztopionego i ostudzonego
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 500 - 600 g śliwek


Wykonanie:
Formę o wymiarach ok. 30 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.  Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.  Jajka ucieramy na puszystą masę razem z cukrem.  Dodajemy do tego mąkę przesianą z proszkiem i mieszamy do połączenia składników.   Dodajemy przestudzone masło i wanilię.  Mieszamy.  Ciasto przelewamy do przygotowanej formy.  Na wierzch kładziemy umyte i przepołowione śliwki (skórką do dołu).  Pieczemy przez około 40-50 minut, do suchego patyczka.  Możemy posypać cukrem pudrem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.