Składniki:
- 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 500 ml jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 60 ml oleju
- 1 szklanka borówki
Wykonanie:
Mąkę,
proszek, sodę i cukier wymieszać w misce. W drugiej wymieszać jogurt,
jajka i olej. Połączyć zawartość obu misek i wymieszać. Jeżeli ciasto
jest zbyt gęste (zależy od rodzaju jogurtu) można dodać odrobinę mleka,
jeżeli zbyt rzadkie łyżkę lub dwie mąki. Dodać borówkę i delikatnie
wymieszać. Patelnię (najlepiej taką, na której można smażyć bez
tłuszczu) rozgrzać. Nakładać ciasto i smażyć na złoty kolor z dwóch
stron. Podawać z miodem / syropem z agawy i borówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.