Kategorie

25.09.2014

Śliwkowy Eton Mess

Robiłam już kilka wersji tego deseru. Pierwszy raz jednak użyłam jeszcze ciepłych owoców.  Muszę przyznać, że wyszło idealnie.  Lekko ciepłe śliwki, cynamon plus cynamonowe bezy.  Rozpusta idealna.





Wykonanie:
  • 400 g śliwek
  • 2 - 3 łyżki cukru
  • 250 g śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 -5 bez (u mnie cynamonowe)



Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.  Umyte, wydrylowane śliwki układamy w naczyniu i posypujemy cukrem.  Zapiekamy przez około 20 minut, aż śliwki będą miękkie i puszczą sok.  Studzimy  je przez kilka, kilkanaście minut.
Śmietanę ubijamy na sztywno.  Pod koniec ubijania dodajemy cynamon.  Bezy kruszymy.  Układamy w naczyniu bezy, ubitą śmietanę i warstwę śliwek.  Na to znowu bezy ze śmietaną i śliwki.  Na wierzchu kładziemy pokruszone bezy.  Całość polewamy sokiem śliwkowym.   Podajemy natychmiast.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.