Kategorie

3.10.2014

Ciasteczka owsiane z dynią

Tydzień temu Dorotka pokazała owsiane ciasteczka z dodatkiem dyni. Od dawna miałam w planach takie owsiane ciasteczka, a dodatek dyni bardzo mi się spodobał. Do moich dodałam nieco inne składniki, ale wyszły naprawdę pyszne. Ciasteczka nie należą do tych chrupiących, ale pomimo tego warto je zrobić. Będą idealne na drugie śniadanie.



Składniki:
  • 250 g puree dyniowego
  • 100 g płatków owsianych zwykłych lub górskich
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżka poppingu z amarantusa
  • 1 łyżka nasion chia
  • 3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka oliwy


Wykonanie:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i odstawić na około 20 – 30 minut. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć mieszankę. Dokładnie wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez 20 – 30 minut, aż masa będzie lekko sztywna. Wystudzić. Pokroić na kawałki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.