Kategorie

4.10.2014

Dyniowe kakao

Idealne na rozgrzanie w jesienne dni.  Dużo przypraw korzennych, a do tego delikatny posmak dyni.  Jeśli lubicie takie smaki zajrzyjcie do dyniowego latte.  Teraz najlepsza pora na takie napoje.



Składniki:
  • 200 ml mleka
  • 2 - 3 łyżki puree dyniowego
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • szczypta goździków
  • szczypta imbiru
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka kakao
  • ew. 1 łyżeczka miodu lub syropu z agawy


Wykonanie:
Mleko podgrzewamy ze wszystkimi składniki w garnuszku.  Dokładnie mieszamy, aby puree się nie przypaliło, a kakao dokładnie wymieszało.  Podajemy ciepłe, możemy posypać przyprawami lub udekorować ubitym mlekiem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.