Składniki:
- 4 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
- 3 szklanki mąki (ok. 450 g)
- 250 g masła
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru do ciasta
- 1 szklanka cukru do białek
- ok. 500 g śliwek
Wykonanie:
Mąkę i proszek siekamy z masłem. Dodajemy żółtka i 3 łyżki cukru. Szybko zagniatamy ciasto. Można też wrzucić wszystkie te składniki do misy robota i wyrobić kruche ciasto (moje miało konsystencję mokrego piasku). Masę podzielić na dwie części. Jedną połowę wyłożyć na dno blachy (30 x 20 cm)wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie ugnieść ciasto. Na ciasto wyłożyć umyte, osuszone i pozbawione pestek śliwki, skórką do dołu. Pozostałe ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao i wymieszać. Posypać śliwki ciemnym ciastem. Białka ubić na sztywno z cukrem. Wyłożyć na ciemne ciasto. Na pianę wysypać pozostałe ciasto (jasne). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 - 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.