Kategorie

10.12.2014

Krajanka piernikowa z marcepanem

Kolejny przepis Bajaderki, po paście migdałowej.  Krajanka, która jest dość słodka, ale zapewniam Was, że warto ją zrobić.  Poza marcepanem wyraźnie czuć w niej przyprawę do piernika, skórki pomarańczowe.  A alkoholowy lukier tylko dopełnia całość.  Ja musiałam moją krajankę potrzymać w lodówce, aby masa marcepanowa dobrze stężała.




Składniki:

Ciasto:

  • 3 1/3 szklanki maki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 kostki masła
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów
  • 1/2 szklanki skórki pomarańczowej
Warstwa marcepanowa:
  • 225g pasty migdałowej (tej)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 1/3 szklanki mąki
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżka soku pomarańczowego
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1 łyżeczka olejku migdałowego

  • powidła śliwkowe


Lukier alkoholowy:
  • 1 niepełna szklanka cukru pudru
  • 3 - 4 łyżki brandy (w oryginale koniak)




Wykonanie:

Formę 33x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Pastę marcepanową wymieszać z cukrem.  Dodać pozostałe składniki masy i utrzeć całość.
Przesiać mąkę, sodę, dodać orzechy i skórkę.  Miód, masło i cukier podgrzać nie doprowadzając do wrzenia.  Kiedy wszystko się połączy dodać przyprawy i wymieszać.  Dodawać powoli mieszankę mąki i orzechów mieszając.  Kiedy całość zacznie odchodzić od ścianek rondla zdjąć z ognia i przestudzić.  Do chłodnej masy dodać jajko i ponownie wymieszać.
Jeszcze ciepłe ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować na wymiary blaszki.  Jedną część wyłożyć na spód blachy.  Rozsmarować masę marcepanową zostawiają przynajmniej  1 cm brzeg.  Na masę posmarować powidła (około pół słoiczka).  Na wierzch wyłożyć drygi kawałek ciasta i dokładnie zlepić brzegi.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 25-30 minut. 
Gotową krajankę wyjąć z piekarnika.  Ciepłe ciasto posmarować lukrem i odstawić na kilkanaście godzin.  Następnego dnia pokroić na kawałki..  Schować do puszki, przekładają poszczególne warstwy papierem do pieczenia.  Krajanka powinna stać minimum 1 tydzień.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.