02.12.2014

Pasta migdałowa i masa marcepanowa

Marcepan kojarzy się ze świętami.  A skoro święta już za chwileczkę warto przygotować samodzielnie pastę migdałową, a potem masę marcepanową.  Obydwa przepisy pochodzą od Bajaderki z forum CinCin.  Na zdjęciach widać pastę marcepanową.  Muszę przyznać, że to właśnie pasta przypomina mi tę masę, którą kupujemy w sklepach.  Masa marcepanowa z tego przepisu jest dość płynna i nadaje się do rozsmarowywania i pieczenia, a nie do formowania.



Pasta migdałowa

Składniki:

  • 1,5 szklanki migdałów
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 1 białko
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego (ew. olejku)
  • szczypta soli



Wykonanie:

Jeżeli używamy migdałów ze skórką, należy zalać je wrzątkiem i pozostawić tak na kilka chwil.  Następnie odlać wodę i palcami zdejmować skórkę z migdałów.  Obrane migdały wyłożyć na ściereczce do przeschnięcia.  Migdały zmiksować w malakserze lub młynku do kawy.  Wymieszać z pozostałymi składnikami i dokładnie wyrobić.  Pastę schłodzić w lodówce zanim zaczniemy ją obrabiać.  Po kilku godzinach będzie ładnie dawała się formować. Z tej ilości powstaje około 500 g pasty.


Masa marcepanowa

Składniki:

  • 225 g pasty migdałowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 1/3 szklanki mąki
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżka soku pomarańczowego
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1 łyżeczka olejku migdałowego


Wykonanie:

Pastę rozetrzeć z cukrem.  Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...