Marcepan kojarzy się ze świętami. A
skoro święta już za chwileczkę warto przygotować samodzielnie pastę
migdałową, a potem masę marcepanową. Obydwa przepisy pochodzą od Bajaderki z forum CinCin. Na zdjęciach widać
pastę marcepanową. Muszę przyznać, że to właśnie pasta przypomina mi
tę masę, którą kupujemy w sklepach. Masa marcepanowa z tego przepisu
jest dość płynna i nadaje się do rozsmarowywania i pieczenia, a nie do
formowania.
Pasta migdałowa
Składniki:
1,5 szklanki migdałów
1,5 szklanki cukru pudru
1 białko
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego (ew. olejku)
szczypta soli
Wykonanie:
Jeżeli
używamy migdałów ze skórką, należy zalać je wrzątkiem i pozostawić tak
na kilka chwil. Następnie odlać wodę i palcami zdejmować skórkę z
migdałów. Obrane migdały wyłożyć na ściereczce do przeschnięcia.
Migdały zmiksować w malakserze lub młynku do kawy. Wymieszać z
pozostałymi składnikami i dokładnie wyrobić. Pastę schłodzić w lodówce
zanim zaczniemy ją obrabiać. Po kilku godzinach będzie ładnie dawała
się formować. Z tej ilości powstaje około 500 g pasty.
Masa marcepanowa Składniki:
225 g pasty migdałowej
1/2 szklanki cukru
2 żółtka
1/3 szklanki mąki
1 łyżka mleka
1 łyżka soku pomarańczowego
1 łyżka soku cytrynowego
1 łyżeczka olejku migdałowego
Wykonanie:
Pastę rozetrzeć z cukrem. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.