Pasta migdałowa
Składniki:
- 1,5 szklanki migdałów
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 1 białko
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego (ew. olejku)
- szczypta soli
Wykonanie:
Jeżeli używamy migdałów ze skórką, należy zalać je wrzątkiem i pozostawić tak na kilka chwil. Następnie odlać wodę i palcami zdejmować skórkę z migdałów. Obrane migdały wyłożyć na ściereczce do przeschnięcia. Migdały zmiksować w malakserze lub młynku do kawy. Wymieszać z pozostałymi składnikami i dokładnie wyrobić. Pastę schłodzić w lodówce zanim zaczniemy ją obrabiać. Po kilku godzinach będzie ładnie dawała się formować. Z tej ilości powstaje około 500 g pasty.
Masa marcepanowa
Składniki:
- 225 g pasty migdałowej
- 1/2 szklanki cukru
- 2 żółtka
- 1/3 szklanki mąki
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżka soku pomarańczowego
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 1 łyżeczka olejku migdałowego
Wykonanie:
Pastę rozetrzeć z cukrem. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.