Kategorie

4.12.2014

Rolada jabłkowa

Jedno z ukochanych ciasto moich dzieci, znika w tempie strasznym.  Aż sama się dziwię, że nie robię jej częściej.  Prawdę mówiąc nie tylko dzieciom smakuje.  Pomimo tego, że nie jest może wybitnie świątecznym ciastem, myślę, że znajdzie swoich zwolenników na świątecznym stole.



Składniki:
  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • cukier drobny (może być też waniliowy) - do wysypania na ściereczce
  • 1,5 kg jabłek
  • 1 galaretka (np cytrynowa)


Wykonanie:
Białka ubić z cukrem na sztywno.  Dodać przesiane mąki i delikatnie wymieszać.  Blachę z piekarnika (dużą) wyłożyć papierem do pieczenia.  Rozsmarować na niej ciasto.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec przez około 8 - 10 minut.  Przygotować czystą ściereczkę.  Wysypać ją cukrem.  Upieczony biszkopt położyć na ściereczce, papierem do góry.  Natychmiast zdjąć papier i zwinąć biszkopt (ze ściereczką w środku).  Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.  Podsmażyć, aż jabłka będą się rozpadać.  Galaretkę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku i dodać do jabłek.  Wymieszać i odstawić, aż jabłka będą gęstniały i ostygną. Trzeba jednak uważać, żeby masa nie zgęstniała całkowicie. 
Biszkopt rozwinąć i zdjąć ze ściereczki.  Posmarować gęstniejącą masą jabłkową i zwinąć.  Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.