Kategorie

19.12.2014

Ryba po grecku

Znana chyba wszystkim ryba po grecku.  U nas pojawia się dość rzadko, ale niekoniecznie tylko podczas świąt.  Ja preferuję jeść ją na ciepło, ale można podawać ją też na zimno.  Sprawdza się i jako danie obiadowe i na kolację.



Składniki:
  • 800 g dorsza lub morszczuka
  • 500 g marchewki
  • 2 - 3 pietruszki
  • kawałek selera
  • 2 cebule
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • liść laurowy
  • 3 - 5 ziarenek ziela angielskiego
  • mąka
  • olej


Wykonanie:
Rybę pokroić na kawałki, doprawić i panierować w mące.  Smażyć na oleju.  Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach.  Cebulę pokroić w piórka.   W garnku podgrzać olej.  Podsmażyć cebulę i dodać starte warzywa.  Chwilę razem przesmażyć. Dolać wody, wrzucić liść i ziele i dusić przez około kwadrans.  Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i jeszcze razem podgotować przez kilka minut, aż woda odparuje.  W naczyniu wykładać na przemian podduszone warzywa i rybę. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.