Składniki (na ok. 15 sztuk):
- 250 g sera (może być z wiaderka)
- ok 280 g mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 łyżki śmietany 18 %
- tłuszcz do smażenia
- lukier lub cukier puder do posypania
Wykonanie:
Wszystkie
składniki ciasta umieścić w misie robota i zagnieść dość lepkie ciasto.
Na stolnicy wysypać odrobinę mąki. Ciasto przełożyć i delikatnie
rozwałkować (lub rozpłaszczyć ręką) starając się nie dodawać za dużo
mąki. Wycinać koła (np szklanką) a w środku mniejsze (kieliszkiem).
Resztki ciasta zagnieść, ponownie rozwałkować i wycinać następne
oponki. Gotowe oponki smażyć na głębokim tłuszczu (można z dodatkiem
alkoholu) po kilka minut z każdej strony, na złoty kolor. Usmażone
oponki osączyć na papierowym ręczniku. Posypać cukrem pudrem lub polać
lukrem.
przepyszne. robiłam dziś pierwszy raz w życiu i wyszły wyśmienite :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę i pozdrawiam
Usuń