Składniki (na 8 sporych bułeczek):
- 340 g mąki pszennej (typ 550)
- 7 g drożdży instant
- 30 g cukru
- 1 łyżeczka soli
- 60 ml wody
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 3 jajka
- 115 g miękkiego, posiekanego masła
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- 8 łyżeczek dżemu lub powideł
- 1 jajko do posmarowania
- płatki migdałów / siekane migdały do posypania
Wykonanie:
Do miski
robota wsypać 75 g mąki, drożdże, cukier, sól i wlać letnią wodę.
Wyrobić, aż masa będzie gładka. Dodać skórkę pomarańczową. Wbijać po
jednym jajku cały czas wyrabiając ciasto. Dodać 150 g mąki i ponownie
wyrobić ciasto na wolnych obrotach. Następnie dodawać po kawałku ciasta
nie przerywając wyrabiania. Kiedy masło już się wchłonie wsypać
pozostałą mąkę i kardamon. Wyrobić gładkie ciasto. Zawinąć je w kulę,
nakryć miskę folią i odstawić na ok 1,5 h do wyrastania. Wyrośnięte
ciasto delikatnie odgazować i ponownie nakryć i pozostawić do wyrastania
na 1- 1,5 h. Można też schować misę do lodówki i pozostawić tam na
około 12 godzin (ja tak zrobiłam).
Przygotować formę na muffinki (o poj. 185 ml, czyli większa niż standardowa). Wyłożyć papierem lub papilotkami.
Ciasto
odgazować i podzielić na 8 równych części. Z każdej uformować kulę. W
każdej kuli zrobić głęboki otwór. Wkładać po 1 łyżeczce dżemu i zlepiać
otwory. Ułożyć bułeczki zlepieniem do dołu i odstawić na około 30
minut do wyrośnięcia. Gotowe bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem
(lub mlekiem) i pospać płatkami migdałów (u mnie mielone migdały).
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.