Kategorie

17.04.2015

Delikatny schab parzony

Pokazywałam już na blogu schab 5-minutowy.  Ten jest bardzo podobny z jedną różnicą. Jest peklowany.  Przepis pokazała jeszcze przed świętami Jola, a ja przygotowałam go na świąteczny stół. Schab jest delikatny, ma przepiękny kolor i doskonały smak.  Przez pomyłkę posypałam mięso majerankiem jeszcze do peklowania.  Okazało się, że nie jest to zły pomysł i teraz będę go robić właśnie w ten sposób.  A będę go robić często.  Na pewno.



Składniki:
  • 1,5 kg schabu bez kości
  • 1 łyżka soli morskiej
  • 1 łyżka soli peklowej
  • pieprz młotkowany
  • 1/2 łyżki soli czosnkowej
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżki ostrej mielonej papryki
  • 3 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego

Wykonanie:
Schab umyć, osuszyć.  Natrzeć mieszanką soli morskiej i peklowej, czosnkowej, cukru, pieprzu, papryki i majeranku.  Włożyć do naczynia i przykryć folią  (ja zawinęłam swój w folię i wsadziłam do woreczka strunowego).  Schab wstawić do lodówki na 3 dni.  Jeżeli użyliśmy naczynia schab należy obracać każdego dnia.  Po tym czasie w dużym garnku zagotować 2 litry wody.  Dodać liście i ziele oraz płyn, który wytworzył się podczas peklowania.  Włożyć do wody schab i parzyć go przez 5 minut na małym ogniu.  Zdjąć garnek z ognia i odstawić na 12 godzin (mięso ma być cały czas w wodzie).  Ponownie zagotować wodę ze schabem i parzyć mięso przez kolejne 5 minut.  Odstawić mięso do całkowitego wystudzenia.  Wyjąć z wody i osuszyć.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.