Kategorie

26.06.2015

Szaszłyki warzywne z zielonym sosem

Przepis na te szaszłyki zobaczyłam w magazynie „Runner’s Word Extra” 2/2015. Tak naprawdę same szaszłyki to nic odkrywczego, ale ostry sos jest naprawdę wspaniały. Polecam nie tylko do warzyw, ale i do mięsa. My jedliśmy na pierwszym grillu w tym roku.



Składniki:
Na szaszłyki:
  • 3 papryki (każda w innym kolorze)
  • 1 cukinia (u mnie bakłażan)
  • kilka pieczarek
  • 1 czerwona cebula

  • sól
  • pieprz
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonej skórki z pomarańczy
  • 1 łyżka oliwy

Na sos:
  • 6 ząbków czosnku (rozgniecionych)
  • 3 liście laurowe (dałam świeże)
  • 3 limonki lub 2 cytryny
  • 1 ostra papryczka chili
  • ½ łyżki soli morskiej
  • 1/3 kubka posiekanej natki pietruszki
  • ¼ kubki posiekanego oregano
  • ½ kubka posiekanej świeżej bazylii
  • 1/3 kubka oliwy


Wykonanie:
Warzywa umyć, pokroić na kawałki. Oprószyć przyprawami i obtoczyć w oliwie. Odstawić w misce, żeby się odrobinę zamarynowały. Następnie nadziać na namoczone patyczki od szaszłyków. Upiec w piekarniku lub grillować na patelni czy grillu.
Przygotować sos. Czosnek, papryczki, liście laurowe i sól zmiksować w blenderze lub utrzeć w moździerzu. Następnie powstałą pastę wymieszać z pietruszką, oregano i bazylią. Dodać sok z cytryny / limonki oraz oliwę i wymieszać. Odstawić sos do przegryzienia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.