Oto moja ubiegłoroczna nalewka, która wprost zachwyca zapachem i kolorem
(chociaż na zdjęciu zupełnie tego nie widać). Zrobiłam z połowy porcji
i żałowałam już podczas przecedzania. W tym roku na pewno zrobię jej
więcej. Przepis znalazłam u Wiosenki.
Składniki:
2 kg truskawek
250 ml spirytusu
750 ml wódki
500 g cukru
Wykonanie:
Truskawki
umyć i odszypułkować. Wrzucić do słoja i zasypać cukrem. Odstawić na
noc. Następnego dnia zalać alkoholami i delikatnie wymieszać. Odstawić w
ciemne miejsce na około 2 miesiące. Po tym czasie odlać i przecedzić nalewkę. Przelać do butelek. Owoce niestety wyrzucić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.