Kategorie

20.07.2015

Owsianka pieczona z czereśniami

To jest danie z cyklu lepiej smakuje niż wygląda. Szczerze mówiąc owsianki generalnie nie wyglądają, a te pieczone, przynajmniej moje, to już zupełnie.  Jednak ta konkretna skradła moje serce.  Wyszła fantastyczna w smaku, a do tego bezproblemowa jeżeli chodzi o przygotowanie.



Składniki:
  • 1/2 szklanki płatków owsianych (zwykłych)
  • 1 łyżeczka nasiona chia (lub siemienia lnianego)
  • 1 łyżka ziaren słonecznika
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 - 3/4 szklanki drylowanych czereśni


Wykonanie:
Płatki, słonecznik, nasiona chia wymieszać w naczyniu do zapiekania.  Dodać wydrylowane czereśnie.  Całość nalać mlekiem z ekstraktem waniliowym.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 - 30 minut.  Podawać po lekkim przestudzeniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.