Kategorie

18.07.2015

Gofry orkiszowe

Skoro niedawno powstała frużelina, musiałam zrobić też gofry.  Chciałam, aby było nieco zdrowsze i dlatego zrobiłam je z mąki orkiszowej.  Skorzystałam z przepisu Abcdieta od kuchni.  Gofry wyszyły przepyszne, ale miałam problemy z wyciąganiem ich z gofrownicy.  Musiałam naprawdę dobrze ją smarować za każdym razem.



Składniki (na ok 10 sztuk):

  • 1 1/2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju  + więcej do smarowania gofrownicy
  • 300 ml mleka (dałam 2 %)
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • szczypta soli



Wykonanie:
Mąkę, żółtka, wanilię, proszek, cukier i olej wymieszać w misce na gładkie ciasto.  Białka ubić ze szczyptą soli i następnie delikatnie wymieszać z pozostałym ciastem.  Gotową masę wylewać chochlą na rozgrzaną gofrownicę wysmarowaną olejem.  Piec na złoty kolor. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.