Kategorie

22.09.2015

Pizza paprykowa na orkiszowym cieście

Od kilku lat korzystam już tylko z jednego przepisu na ciasto na pizzę.  Tym razem podmieniłam tylko mąkę pszenną na orkiszową z bardzo dobrym skutkiem.  Zastanawiałam się też, czy ajvar sprawdzi się zamiast sosu pomidorowego i muszę przyznać, że sprawdza się bardzo.  Polecam tę typowo jesienną pizzę.



Składniki:
  • 2 papryka (lub po jednej z 2 kolorów)
  • kilka sporych łyżek ajvaru
  • mozzarella

na ciasto:
  • 400 g mąki orkiszowej jasnej
  • 175 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka drożdży instant lub 3 łyżeczki świeżych
  • 60g oliwy z oliwek
  • 340g - 400g lodowato zimnej wody (dałam ok. 380)
  • łyżeczka soli


Wykonanie:
W misie wymieszać mąki, sól i drożdże.  Dodać oliwę i stopniowo dolewać wody.  Zagniatać ciasto robotem na niskich obrotach przez kilka minut, aż ciasto będzie elastyczne.  Misę przykryć i wstawić do lodówki na noc (ostatecznie ciasto może stać w lodówce tylko kilka godzin lub po prostu od razu wyrastać w cieple).  Gotowe ciasto podzielić na porcje.  Rozwałkować.  Na cieście rozsmarować ajvar.  Posypać papryką pokrojoną w kostkę.  Na wierzchu ułożyć plastry mozzarelli.  Piec w 240 stopniach przez około 10 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.