Kategorie

19.09.2015

Hummus paprykowy

Jesienna wersja hummusu, który po prostu uwielbiam.  Szkoda, że tylko ja w domu, ale może właśnie dobrze?  Smarowidło doskonałe nie tylko do podjadania z warzywami, ale też na kanapki zamiast wędliny.  Spróbujcie.



Wykonanie:
  • 1 papryka
  • 1 puszka ciecierzycy (lub 250 g ugotowanej)
  • 2 - 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki tahini
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • oliwa


Wykonanie:
Paprykę umyć, pozbawić nasion i pokroić na kilka części.  Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 15 minut, aż papryka będzie lekko brązowa na skórce.  Wyjąć z piekarnika i włożyć do woreczka i zamknąć go dokładnie. Wystudzić paprykę.  Kiedy będzie już przestudzona, wyjąć ją z worka i zdjąć skórkę (powinna odchodzić bez problemu).  Obraną paprykę przełożyć do misy blendera i dodać pastę tahini, ciecierzycę, sok z cytryny, zmiażdżony czosnek i całość zmiksować.  Jeżeli potrzeba dolać odrobinę wody (moim zdaniem raczej nie będzie to potrzebne, bo papryka będzie dodawała wilgoci).  Hummus doprawić do smaku.  Przełożyć do naczynia i polać oliwą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.