Kategorie

2.10.2015

Nalewka dyniowa

Kiedy rok temu Jola pokazała u siebie nalewkę dyniową natychmiast pokroiłam dynię i zabrałam się do pracy.  Na tę konkretną nalewkę trzeba długo czekać, ale zapewniam, że każdy dzień jest tego warty.  Nalewka jest mocno korzenna, niezbyt mocna, ale bardzo aromatyczna.



Składniki:
  • miąższ z 1 dyni około kg lub trochę więcej
  • 1 l wódki( lub spirytus wymieszany z woda pół na pół)
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 kg cukru
  • 10 goździków
  • kawałek kory cynamonowej
  • kawałek świeżego imbiru (ok 2 cm)


Wykonanie:
Dynię obrać ze skórki i miąższ pokroić w kostkę ok 1 cm. Imbir obrać i pokroić na plasterki i wrzucić do słoja razem z dynią.  Dodać goździki i cynamon i wszystko zalać alkoholem.  Odstawić na około 2 tygodnie w ciemne i chłodne miejsce.  Następnie nalewkę przefiltrować (używam filtrów do kawy, uzbroić się w cierpliwość, bo trwa do długo). Zagotować wodę z cukrem i dodać do przecedzonej nalewki (w oryginalnym przepisie była mowa o wlaniu do gorącego syropu, ja jednak wlewałam do chłodnego).   Nalewkę przelać do butelek i odstawić na pół roku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.