Składniki:
spód:
spód:
- 1 ½ – 2 szklanki orzechów (dałam włoskie, laskowe i migdały)
- 10 – 15 sztuk namoczonych daktyli * (dałam 15 sztuk )
- szczypta soli i odrobina wody
masa kajmakowa:
- 2 szklanki daktyli *
- 1 spora łyżka masła orzechowego
- 3-4 banany (plus odrobina soku z cytryny)
- woda po moczeniu daktyli
krem:
- 1 duża puszka tłustego mleka kokosowego, schłodzonego przez całą noc
- 1- 2 łyżki soku z cytryny
- kakao do posypania
Wykonanie:
Daktyle
zalać wrzątkiem i odstawić na około 10 - 15 minut. Orzechy zmiksować
dość drobno. Dodać 15 sztuk namoczonych daktyli i ponownie razem
zmiksować. Dodać łyżkę - dwie wody z moczenia daktyli tak, żeby masa
dała się formować.
Formę 18
cm wyłożyć folią. Zmiksowaną orzechowo - daktylową masę wyłożyć na dno i
boki formy i ugnieść. Formę wstawić do lodówki do schłodzenia.
Pozostałe
daktyle wyjąć z wody (wody nie wylewać) i zmiksować z masłem orzechowym
dodając stopniowo wodę z moczenia daktyli (ja dodałam kilka łyżek).
Konsystencja ma być o kremowej konsystencji.
Z
lodówki wyjąć schłodzony spód. Wyłożyć na spód pokrojone i skropione
sokiem z cytryny banany. Na banany wyłożyć masę daktylową (kajmak).
Ponownie wstawić blachę do lodówki.
Tłustą
część mleka kokosowego (bez wody, schłodzonego przez całą noc) przełożyć
do misy robota. Ubijać przez kilka minut dodając stopniowo sok z
cytryny (w oryginale jest mowa o soku z całej cytryny, ja dałam sok z 2 -
3 łyżek i moim zdaniem to i tak za dużo). Ubitą śmietankę wyłożyć na
masę kajmakową. Posypać kakao i odstawić na około godzinę do lodówki.
* łącznie użyłam około 400 - 450 g daktyli
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.