Składniki:
Ciasto kruche:
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy (dałam 1 łyżkę domowego)
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 200 g masła roślinnego (dałam masło ekstra)
- 4 żółtka
- 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
Beza:
- 4 białka
- 2 szklanki cukru pudru
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka zmiażdżonych orzechów
Krem budyniowy:
- 0,5 l mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 cukier waniliowy (dałam 1 łyżkę domowego)
- 2 żółtka
- 250 g masła roślinnego (dałam ekstra)
Wykonanie:
Przygotować
ciasto kruche. Mąkę przesiać z proszkiem i cukrem waniliowym. Dodać
cukier puder, masło pokrojone w kostkę i 4 żółtka. Szybko zagnieść
ciasto siekając (ja robiłam w robocie). Gotowe ciasto podzielić na 2
równe części. Na papierze do pieczenia rozwałkować 2 prostokątne
placki. Każdy posmarować dżemem porzeczkowym. Wstawić do piekarnika
nagrzanego do 175 stopni na 15 - 17 minut. Wyjąć, ostudzić.
Przygotować
bezę. Białka ubić na sztywno dodają cukier puder i mąkę ziemniaczaną.
Tak ubita bezę rozsmarować na upieczonych i ostudzonych spodach.
Posypać posiekanymi orzechami. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175
stopni przez 15 minut.
Przygotować
krem budyniowy. Odlać 0,5 szklanki mleka. Rozmieszać w nim mąki,
cukier i żółtka. Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się mleka
wlać przegotowaną zawiesiną i zagotować cały czas mieszając. Budyń
ostudzić. Masło utrzeć dodając po jednej łyżce zimnego budyniu. Gotowy
krem budyniowy wyłożyć na jeden ostudzony placek i przykryć drugim.
Schłodzić w lodówce.