Składniki:
- 300 g płatów śledziowych
- 250 g cebuli cukrowej
- 1/2 łyżki cukru
- 1 nieduże jabłko starte na dużych oczkach
na sos:
- 125 g majonezu
- 175 g jogurtu naturalnego
- 1,5 łyżki cukru
- świeżo zmielony pieprz
Wykonanie:
Śledzie
namoczyć przez kilka godzin w wodzie. Osuszyć i pokroić na niewielkie
kawałki. Cebulę pokroić w półplasterki i zasypać połową cukru.
Odstawić na około kwadrans, żeby cebula puściła sok. Odcisnąć sok.
Cebulę dodać do śledzi, dodać starte jabłko. Wymieszać majonez z
jogurtem, doprawić pozostałym cukrem i pieprzem. Wymieszać ze śledziami
i odstawić do lodówki, żeby całość się przegryzła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.