Kategorie

10.12.2015

Śledź curry

Przepis na tego śledzia dostałam w ubiegłym roku od koleżanki.  Powiedziała, że to był hit poprzednich świąt i niej w domu.  Zrobiłam i muszę przyznać, że bardzo mi smakowało, pomimo tego, że dałam zdecydowanie za dużo majonezu.  Potem okazało się, że identyczne śledzie zrobiła też ciocia (z odpowiednią ilością sosu).  W tym roku na pewno powtórzę.





Składniki:
  • 500 g matjasów
  • 2 łyżki majonezu (lub majonez + śmietana)
  • 2 - 3 łyżeczki curry
  • 5 ogórków konserwowych
  • 1 średnia czerwona cebula
zalewa:
  • 2 szklanki wody
  • 2 szklanki octu
  • 2 łyżki cukru
  • 2 płaskie łyżki soli
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 3 ziarna pieprzu
  • 4 goździki
  • 1 łyżeczka gorczycy



Wykonanie:
Śledzie namoczyć w wodzie przez kilka godzin.  Wszystkie składniki zalewy umieścić w garnku.  Zagotować i odstawić do całkowitego wystudzenia.  Namoczone śledzie wyjąc z wody, osuszyć i włożyć do słoja.  Zalać zimną zalewą i odstawić na 5 - 7 dni do lodówki.   Na kilka godzin przed podaniem przygotować sos.  Cebulę i korniszony pokroić w drobną kostkę.  Wymieszać z curry, majonezem (lub majonezem i śmietaną).  Śledzia wyjąć z zalewy i pokroić. Wymieszać z sosem i odstawić na kilka godzin.


5 komentarzy:

  1. Anonimowy22:41

    ten przepis to jakaś pomyłka. Zrobiłem dwa razy dokładnie jak w tym przepisie i za każdym razem wychodzi zbyt kwaśny od octu. Także sosu jest o wiele za mało z dwóch łyżek majonezu. Chyba jednak autorka nie sprawdziła tego przepisu przed publikacją...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robiłam z tego przepisu i to co widać na zdjęciu, to właśnie ten śledź. Jeżeli uważasz, że majonezu jest za mało, spokojnie możesz dać go więcej. Ja daję 2 duże łyżki i jest OK. Pozdrawiam

      Usuń
    2. Anonimowy18:58

      wiesz, ze zbyt małą ilością majonezu sobie spokojnie poradziłem. nie wiem tylko jak "odjąć" octu, bo śledź jest o wiele zbyt kwaśny. ja lubię kwaśne smaki, ale to się nie nadaje do jedzenia. za pierwszym razem myślałem, że to wina ogórka konserwowego, za drugim nie dałem go wcale i też ryba jest zbyt kwaśna. następnym razem dam 1 szklankę octu i 3 wody. ciekawe, czy wtedy da się zjeść.

      Usuń
    3. Możesz zmienić proporcje octu i wody tak jak lubisz. Ja uwielbiam kwaśne. Ten śledź nam bardzo smakuje. Najlepszy jest następnego dnia jak smaki się przegryzą.

      Usuń
  2. Śledzie bardzo smaczne. Dziękuję za przepis. Zrobiłam w tym roku pierwszy raz i Rodzina juz poprosiła o przepis - odesłałam do Twojego blogu. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.