Kategorie

11.06.2016

Tarta z truskawkami

Rano telefon:  Jadłam kiedyś u Was takie ciasto z truskawkami.  Pamiętasz?  Z takim sosem.  Daj mi przepis, dobrze?  
Coś kojarzę.  Tylko co to za ciasto?  Przeszukuję blog i jest.  Okazuje się, że zrobiłam wtedy modyfikację tarty z Kwestii Smaku.  Moja wersja była na biszkopcie.  Ponieważ akurat zbliżały się urodziny syna, pomyślałam, że wersja na kruchym będzie idealna zamiast tortu.  Miałam rację.  Niestety ciasto miało jedną wadę - za szybko się skończyło.




Składniki:
ciasto:
  • 200 g mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

krem:
  • 1/2 kg mascarpone
  • 3 łyżki cukru (dałam domowy waniliowy)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 250 ml śmietanki 30%

  • truskawki (ok 500 g)


Wykonanie:
Mąkę, cukier i masło posiekać, aż utworzą się grudki.  Dodać jajko i wanilię i szybko zagnieść krucha ciasto (ja robiłam to wszystko w robocie).  Ciasto zawinąć w folię i schować do lodówki na 30 minut.  Wyjąc ciasto, rozwałkować tak, aby miało średnicę kilka cm większą niż 24 cm (takiej blachy używamy).  Delikatnie, na wałku przenieść na formę i wyłożyć ciastem dno i boki formy.   Nakłuć widelcem dno i schować do lodówki na kolejne 30 minut. Nagrzać piekarnik do 180 stopni.  Na schłodzone ciasto wyłożyć folię i obciążyć ją grochem (lub specjalnymi kuleczkami ceramicznymi).  Piec ciasto przez 15 minut.  Następnie zdjąć folię z obciążeniem i wstawić ciasto ponownie do piekarnika na około 5 - 7 minut tak, aby ciasto się zezłociło.  Wyjąć z piekarnika i całkowicie wystudzić.

Śmietanę ubić na sztywno dodając cukier.  W drugiej misce ubić mascarpone z wanilią.  Przełożyć śmietaną do mascarpone i połączyć krem ubijając przez chwilę.  Krem przełożyć na ostudzony spód.  Na wierzchu położyć umyte, osuszone i pokrojone truskawki. Podawać natychmiast.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.