Kategorie

21.06.2016

Ciasto ucierane z truskawkami

Co roku piszę, że takie ciasto to nasze ulubione.  Zazwyczaj to właśnie nim zaczynamy sezon truskawkowy.   W tym roku było inaczej, ale to ciasto pojawiło się jako drugie, zaraz po tarcie.  Jak zwykle było go za mało.  







Składniki:
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 130 g masła
  • niepełna szklanka cukru 
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok. 500 g truskawek


Wykonanie:
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia.  Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Masło utrzeć z cukrem a następnie dodawać po jednym żółtku cały czas ucierając.  Mąkę wymieszać z proszkiem i dodawać naprzemiennie z mlekiem nadal ucierając.  W osobnej misce ubić na sztywno białka.  Dodać do utartej masy i delikatnie wymieszać.  Ciasto przełożyć do przygotowanej formy (jest go dość mało, ale urośnie podczas pieczenia).  Umyte, osuszone i pozbawione szypułek truskawki przekroić na pół.  Układać ściśle na wierzchu, przepołowieniem do góry.  Wstawić do piekarnika na około 45-50 minut (do suchego patyczka).  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.