Kategorie

8.07.2016

Jagodzianki (nocne)

W lasach janowskich nazbieraliśmy sporo jagód.  Skoro jagody, to musiały powstać jagodzianki.  Skorzystałam z ciasta drożdżowego z Kwestii Smaku, ale przerobiłam zwykłe jagodzianki na wersję nocną.  Wyszły idealne, mięciutkie, delikatne.  W sam raz na letnie śniadanie.







Składniki (na 16 sztuk):
  • 2 g drożdży instant
  • ok 250 ml ciepłego mleka
  • 500 g mąki pszennej (dałam typ 500)
  • 1 jajko
  • 5 żółtek
  • 100 g drobnego cukru
  • 100 g masła

  • 16 łyżek jagód
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka jagód

  • mleko (plus ew. jajko) do posmarowania i lukru
  • cukier puder (do lukru)


Wykonanie:
Wieczorem:
Masło roztopić i przestudzić.  Mąkę przesiać do miski i zrobić wgłębienie.  Wsypać drożdże, 1 łyżeczkę cukru i trochę ciepłego mleka.  Delikatnie zamieszać zagarniając odrobinę mąki.  Odstawić na około kwadrans, żeby drożdże ruszyły.  W międzyczasie ubić jajko i żółtka z cukrem na puszystą masę.  Kiedy drożdże ruszą, dodać ubite jajka,  masło i stopniowo dolewać pozostałe mleko cały czas wyrabiając ciasto.  Gotowe ciasto ma być gładkie i elastyczne, będzie też odrobinę mokre.  Misę wstawić do worka i odstawić na około 15 - 30 minut.  Następnie wstawić do lodówki na noc.
Rano:
Umyte i osuszone jagody wymieszać z mąką i cukrem.  Wyrośnięte ciasto wyjąć z lodówki i odgazować.  Podzielić na 16 równych części.  Kawałek ciasta rozpłaszczyć, nałożyć łyżkę jagód. Ciasto skleić dokładnie (tak jak skleja się pierogi), delikatnie uformować podłużną bułeczkę i odłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.  Potrzeba 2 blach, na każdej położyć po 8 bułek.  Blachy z bułkami przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny.  
Nagrzać piekarnik do 180 stopni.  Pierwszą blachę wstawić na około 16 - 18 minut.  Gotowe bułeczki mają być lekko brązowe.  Upieczone wyjąc i przełożyć na chwilę na kratkę. Upiec drugą partię. Jeszcze ciepłe jagodzianki polukrować (ja zrobiłam lukier z mleka i cukru pudru).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.