Kategorie

28.10.2016

Kokosowa zupa dyniowa

Uwielbiam wszelkie zupy dyniowe.  Po pierwsze za ich kolor, po drugie za smak, a po trzecie za łatwość i szybkość wykonania.  Wydaje mi się, że te z dodatkiem kokosa lubię najbardziej za ich smak, taki z charakterem, pazurem.  Zdecydowanie mają w sobie to coś.  Za radą Ani postanowiłam dodatkowo posypać zupę prażonymi płatkami kokosowymi i przyznam, że bardzo mi się to spodobało.  Trzeba tylko pamiętać, żeby dobrze je uprażyć.





Składniki:
  • ok. 500 g  (po obraniu)
  • 400 g puszka mleka kokosowego
  • ok 250 ml wody
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • sól
  • płatki kokosowe


Wykonanie:
Cebulę posiekać i podsmażyć w garnku na oleju kokosowym.  Dodać pokrojoną w kostkę dynię i zalać wodą.  Dodać mleko kokosowe, posolić, przykryć i zagotować.  Zmniejszyć ognień i gotować przez około 20 minut na średnim ogniu.  Kiedy dynia będzie miękka całość dokładnie zmiksować.
Na suchej patelni uprażyć płatki kokosowe.  Zupę przelać do talerzy i posypać płatkami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.