Kategorie

31.10.2016

Jaglanka z granatem

Przez ponad 2 miesiące moja śniadania wyglądały identycznie - szakszuka.  Pomimo tego, że jadłam ją codziennie (naprawdę), nie znudziła mi się.  Niestety pomidory smakują już coraz mniej, więc powoli trzeba śniadania urozmaicać.  Miska takiej jaglanki doskonale spisze się w jesienne dni.





Składniki (na 2 spore porcje)
  • 250 ml kaszy jaglanej
  • 1 duże jabłko
  • 500 ml wody
  • szczypta soli
  • pół granata

Wykonanie:
Kaszę opłukać.  Wsypać do suchego garnka i podgrzewać mieszając, aż kasza zacznie wydawać lekko orzechowy zapach.  Wlać wodę (najlepiej zdjąć garnek z ognia, żeby woda nas nie opryskała), posolić i zagotować.  Kiedy woda zawrze, przykryć garnek i zmniejszyć ognień.  Gotować około 12 - 15 minut aż woda wyparuje, a kasza będzie ugotowana.  Do ugotowane kaszy wetrzeć jabłko i dokładnie wymieszać (dzięki temu jaglanka nie będzie sucha).  Na koniec dodać ziarna z połowy granata. Podawać natychmiast.


1 komentarz:

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.