Składniki (na 4 - 6 porcji):
Na tosty:
- ok 300 g kalafiora
- 2 jajka
- 2 czubate łyżki mąki orkiszowej (lub pszennej) lub mielonych migdałów
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- pół dużego awokado lub jedno mniejsze
- odrobina soku z cytryny
- 4-6 jajek
- sól, pieprz
- olej kokosowy lub inny tłuszcz
Wykonanie:
Kalafiora zetrzeć na tarce i wymieszać łyżką z jajkami i mąką. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju kokosowego. Łyżką nakładać kalafiorową masę i formować owalne kotleciki. Smażyć na średnim / małym ogniu przez kilka minut z jednej strony. Ostrożnie przełożyć na drugą stronę i smażyć na złoto.
Kiedy kotleciki się smażą obrać awokado i rozgnieść miąższ widelcem. Skropić sokiem z cytryny i doprawić do smaku. Tak przygotowane masło rozsmarować na usmażonych tostach / kotlecikach.
Na koniec usmażyć jajka na twardo i położyć po jednym na każdym toście. Podawać natychmiast.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.