Kategorie

12.11.2016

Szarlotka z kruszonką

Dla nas nie ma lepszego ciasta od szarlotki.  Szczególnie od takiej z dużą ilością jabłek.  Dlatego kiedy Ania pokazała swoją, prawie natychmiast zrobiłam ją sama.  Potem odkryłam, że robiłam już bardzo podobną.  Polecam, bo jest wspaniała. 





Składniki:
  • 2 kg jabłek
  • łyżeczka cynamonu
  • 3 szklanki mąki pszennej (po 200 ml)
  • 200 g masła
  • 2 łyżki domowego cukru waniliowego
  • 1/3 szklanki cukru drobnego lub pudru
  • 5 żółtek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Wykonanie:

Jabłka umyć, obrać i pokroić w grubą kostkę.  Przełożyć na patelnię, podlać odrobiną wody i uprażyć.  Pod koniec dodać cynamon i ewentualnie łyżkę, dwie cukru (ja nie dałam).
Mąkę, cukry i proszek do pieczenia wsypać do misy robota lub na stolicę.  Dodać masło pokrojone w kostkę i żółtka i posiekać ciasto.  Gotowe ciasto powinno przypominać mokry piasek.  Wstawić misę z ciastem na pół godziny do lodówki.
Formę (24 - 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.  Wyjąć ciasto z lodówki i 3/4 ciasta wsypać do formy.  Należy dobrze przycisnąć kruszonkę do dna i boków.  Na ciasto wyłożyć jabłka.  Pozostałe ciasto wysypać na wierzch owoców.  Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez ok. 40 minut.


5 komentarzy:

  1. My również uwielbiamy szarlotki :) Cieszę się, że przepis się przydał :)

    OdpowiedzUsuń
  2. u nie też ostatnio królują podobne szarlotki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie szarlotki z dużą ilością jabłek są najlepsze. Zapraszam serdecznie do akcji 12 potraw na świąteczny stół :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale pysznie wygląda!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo smakowicie wygląda to ciasto. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.