Składniki:
- 2 kg jabłek
- łyżeczka cynamonu
- 3 szklanki mąki pszennej (po 200 ml)
- 200 g masła
- 2 łyżki domowego cukru waniliowego
- 1/3 szklanki cukru drobnego lub pudru
- 5 żółtek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Jabłka umyć, obrać i pokroić w grubą kostkę. Przełożyć na patelnię, podlać odrobiną wody i uprażyć. Pod koniec dodać cynamon i ewentualnie łyżkę, dwie cukru (ja nie dałam).
Mąkę, cukry i proszek do pieczenia wsypać do misy robota lub na stolicę. Dodać masło pokrojone w kostkę i żółtka i posiekać ciasto. Gotowe ciasto powinno przypominać mokry piasek. Wstawić misę z ciastem na pół godziny do lodówki.
Formę (24 - 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć ciasto z lodówki i 3/4 ciasta wsypać do formy. Należy dobrze przycisnąć kruszonkę do dna i boków. Na ciasto wyłożyć jabłka. Pozostałe ciasto wysypać na wierzch owoców. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez ok. 40 minut.
My również uwielbiamy szarlotki :) Cieszę się, że przepis się przydał :)
OdpowiedzUsuńu nie też ostatnio królują podobne szarlotki:)
OdpowiedzUsuńTakie szarlotki z dużą ilością jabłek są najlepsze. Zapraszam serdecznie do akcji 12 potraw na świąteczny stół :)
OdpowiedzUsuńale pysznie wygląda!!
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie wygląda to ciasto. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuń