Kategorie

17.12.2016

Mięciutkie pierniczki na ostatnią chwilę

Ania zachwalała, potem zrobiła Jola i też zachwalała.  Zrobiłam więc ja i usłyszałam od męża, że on właśnie takie pierniczki lubi najbardziej.  Mięciutkie, delikatne, a nie takie jak zawsze płaskie i twarde (Obrazić się?  No dobra, w porównaniu z tymi te wszystkie poprzednie są twarde, chociaż w sumie nie są).  Nie zostało mi nic innego jak dorobić kolejną porcję, bo wiem, że z ta jedna szybko zniknie.  Nie pomoże schowanie do puszki.







Składniki (na ok 40 sztuk):

  • 350 g mąki 
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków *
  • 1 łyżeczka cynamonu *
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki imbiru w proszku *
  • 170 g miękkiego masła
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 60 ml miodu
  • 1 łyżka soku pomarańczowego
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej
  • 1 jajko
* zamiast tych przypraw użyłam 3 1/2 łyżeczki luksusowej przyprawy do piernika

Ponadto:

  • 75 g czekolady deserowej (nie użyłam)
  • 4 łyżki brązowego cukru (zużyłam trochę więcej)

Wykonanie:
2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia.  Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Mąkę, sól, kakao, przyprawy i sodę wymieszać w misce.  W drugiej misce wymieszać jajko, miód, skórkę i sok pomarańczowy.  Do utartego masła dodać mąkę i wymieszać.  Następnie przesypać masę do miski z mokrymi składnikami i wymieszać.  Ciasto będzie dość miękkie.  Nabierać po łyżeczce masy i formować kulki wielkości orzecha włoskiego (lepsze będą odrobinę mniejsze niż większe).  Każdą kulkę otoczyć w cukrze i położyć na blaszce. Nie spłaszczać kulek.  Piec partiami przez 10 - 11 minut. Pierniczki wyjęte z piekarnika będą mięciutkie z wierzchu, ale szybko delikatnie stwardnieją (sama skorupka).  Wystudzić na kratce.  Można polać roztopioną czekoladą. 



7 komentarzy:

  1. Cudowne są te pierniczki, oj cudowne:). ja też dorabiam partię na Święta:) .... Karolciu a jeśli Mąz lubi miękkie pierniczki to polecam ten przepis http://smakmojegodomu.blox.pl/2012/12/Pierniczki-nasze-najlepsze.html . Wprawdzie wyglądają tak ja te normalne, ale wychodza od razu mieciutkie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne pierniczki Karolinko! :)
    Dziękuję Ci za udział w Festiwalu Pierniczków. Przepraszam, że tak późno zaglądam ...
    Pozdrowienia cieplutkie :*

    OdpowiedzUsuń
  3. W tym roku zrobię je na święta, prosty przepis mnie przekonał :) Na pewno dam znać jak wyszły, pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj tak do kawy idealnie się nadają, lubię sobie podjeść właśnie takie kąski. Do kawy czy na deser. Mniam

    OdpowiedzUsuń
  5. Super ! Bardzo fajne pierniczki, też lubię takie wypieki. Zawsze z żoną na różne święta robimy takie wypieki, trzeba takie pierniczki zrobić na następny raz jak każdy tak chwali ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mega moja babcia takie robiła przypomina mi to święta u niej w domu pełno różnorakich wypieków i nie wiadomo co spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  7. W takich pierniczkach to na pewno naturalna witamina c która wynika ze składników też przyczyni się do lepszego samopoczucia D:

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.